knp mahal sgt yim kai ni? knp x pnh dgr pape pun pasal ayam ni? sedap ke? mcm mana blh besar smpai 4,5 kilo? mcm2 soalan yg mungkin timbul di kalangan pembaca..
1 - mahal sbb x ramai yg mampu menanggung kos makanan yg agak tinggi dan tempoh matang agak lama (seperti malai kai), xde jln shortcut kecuali bela ayam kat tagged hehehe..
2 - x pnh dgr sbb x de sape yg nak ambil tahu ayam jenis ni.. pangai aku ni mmg suka menyemak dan kaki penyebok lg2 bab ayam ni.. lg pun rupa ayam ni sama mcm ayam biasa cuma apa yg membezakannya terselindung di balik torehan kecil di bawah kepaknya.. so, mmg x perasanlah..
3 - sedap lah sbb ayam dah matang kan..manis, empuk, dan lazat sehingga lupa amoi lalu kat sebelah..
4 - besar mcm tu sbb ayam ni akan mkn sebanyak mana yg kita bg.. pelik, najis dia x banyak mcm ayam biasa.. fcr tu mungkin dh jadi 1:1.. g tnya saiful a.k.a citypullagro, dia terer sket bab kira2 ni.. aku kalo malas nak kira mmg suruh dia tlg kira, tp mmg payah lah nak dpt jawapan dari dia hehehe
ayam ni bkn jenis tiap2 hari org makan..ayam ni ada kelas tersendiri dan tergolong dlm kategori makanan org kaya atau pun eksotik.. so, market agak terhad dan hanya kaum cina shj amat menggemari ayam ni.. contact atau customer ni mmg peringkat vip, org manyak luit dan toke restoren besar.. so, org yg agak kekurangan modal ni telan ayaq liur jelah.. tp..... skali dorang dah tau port mana nak dpt stock ni, mmg x menang tgn nak handle.. encik wong selaku rakan kongsi hanya memantau keadaan pasaran dan jumlah pengeluaran sentiasa di kawal agar tidak berlaku lambakan produk di pasaran kelak.. sebenarnya banyak penternak ayam (pelbagai variasi) di kawasan bentong ni sekitar 20 ke 30 org..tp dorang pnya market lebih tertumpu kat hotel area kl,gentig n jb.. so, aku cuma control pasaran domestik jelah.. almaklumlah, modal ciput.. tu pun dah ok sgt dah utk makan kami anak beranak.. so, yg teringin nak cuba bela ayam ni, survey market, blh la budgrt kos makanan n kalau ok, jgn segan silu call aku utk dapatkan stock ayam ni.. nak beli yg dah matang ( cukup 100 hari ) x blh lah sbb dah ada yg booking.. harga jualan ayam yg dah siap proses yim ni cuma rm25 seekor ( berat anggaran 1.5 kg )..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan